Battaniye ve yorgan yıkama işleminde lekelerinin ve kirlerinin temizlenmesi ne kadar önemli ise bakteriyel temizliklerinin yapılması da o denli önemlidir. Fakat yün yorgan yıkama işlemi halı yıkama işlemi gibi yapılmamaktadır. Yün yorganların temizlenmesi diğer elyaf tarzı yorganlardan çok farklıdır.
Elyaf yorganları makinelerde yıkayabilirsiniz, fakat yün yorganlar makinelerde ıslak sıcak yıkama ve kimyasallara maruz kaldığında mutlaka çekme yapacak ve bozulmalar, sarı sarı lekeler dışa vuracaktır. Yorganların temizleme işlemine başlamadan önce varsa çıkarılması zor lekeler için uygulama yapılır. Renk verme problemi varsa ayrıştırıcı kullanılır. Daha sonra kuru temizleme işlemi yapılır. Yıkanan yorganların kurutulması çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü yorganların kurutulması aldatıcı olabilir. Elyaf da olsa yün de olsa çok az bir nem bile kalsa mutlaka problem olacaktır.
Her yorgan halı kendi kumaş yapısına, dolgu yapısına ve dokuma tekniğine göre farklı programla yıkanır. Cins tespiti, yorganın hangi programla yıkanacağının belirlenmesi açısından önemlidir ve bu tespit sırasında yün yorgan olarak tespit edilmiş yorganlar aşağıdaki kurallar çerçevesinde yıkanır.
Yün yorgan yıkama işleminde yıkama suyu sıcaklığı 25°C üzerine çıkmamalıdır. Yün yorganlar dolgu malzemesinin hassas oluşu sebebi ile sebebi ile özel temizleme ürünleri ile yıkanabilir.
Yıkanma aşamasında keçeleşmenin önüne geçmek için Yün yorgan yıkama işleminde yorgan fazla hırpalanmadan ağır hareketlerle yıkanmalıdır. Kumaş yapısı renkli ise etkili leke çıkarma ürünlerinin kullanımı Yün Yorgana zarar verebilir.
Bu durumda lekelere müdahale için kullanılacak ürünler özenle seçilmeli, leke çıkarma işlemi dikkatle yapılmalıdır. Kumaş yapısı renkli değil ise her türlü leke çıkarıcı ürün kullanımı mümkündür ve lekeler üzerinde sonuç alma olasılığı yüksektir.